Tvarohová nátierka so zeleninou

2 ks natvrdo uvarené vajíčka
2ks mrkva
4 ks nastrúhaných kyslých uhoriek
1ks biely jogurt
100g zmäknutého masla
250g tvarohu
zelenina

Postup:
Všetky suroviny spolu zmiešame   a dochutíme soľou.

 

Vajíčková nátierka so zeleninou

3 na tvrdo uvarené vajíčka
150 g zmäknutého masla
soľ
horčica
zelenina

Postup:
Vajíčka postrúhame, vymiešame s maslom, dochutíme soľou a horčicou a ozdobíme zeleninou.


Nátierka zeleninová letná

Maslo     0,250kg
Vajce       2ks
Paprika čerstvá    1/2ks
Paradajka                1ks
Jogurt biely             1ks
Cibuľa
Soľ

Postup:
Maslo vymiešame s postrúhanými , na tvrdo uvarenými vajíčkami , pridáme na jemno pokrájanú čerstvú papriku ,paradajky, cibuľu a biely jogurt .Dochutíme soľou a dobré vymiešame .

Ryba na prírodno, nové zemiaky s vňaťkou,cvikla

Rybie filé      1kg
Maslo           0,25kg
Citrón             2ks
Rasca
Korenie na rybu
Zemiaky
Petržlenová vňať

Postup:
Rybie filé osolíme, poukladáme  do maslom vymasteného pekáča ,posypeme rascou a rybacím korením .Na každú porciu dáme maslo a upečieme .Povrch porcie pokvapkáme citrónom a ozdobíme citrónom

Zemiaky uvaríme do mäkka polejeme roztopeným maslom a premiešame s čerstvou petržlenovom vňaťou

Šalát cviklový s jablkami

Cviklu umyjeme ,uvaríme .Jablka očistíme .Uvarenú cviklu očistíme ,postrúhame ,pridáme postrúhane jablka a nálev z vody ,soli, cukru  a citrónovej šťavy

Dobré premiešame .

Žemľovka s tvarohom a jablkami

Vianočka            1ks
Mlieko                1L
Tvaroh                  0,50kg
Maslo                     0,250kg
Jablka                  5ks
Cukor   práškový
Hrozienka                  0,100kg
Cukor  vanilkový

Postup:
Do teplého mlieka pridáme tretinu   masla , tretinu rozšľahaných  vajec ,tretinu cukru .Zo zvyšku masla ,cukru a žĺtkov vyšľaháme penu ,do ktorej zašľaháme prelisovaný tvaroh ,sneh z bielkov ,vanilku a hrozienka .Vianočku nakrájame ,namáčame v pripravenom mlieku a do maslom vymasteného pekáča uložíme vrstvu vianočky , vrstvu tvarohu ,vrstvu nastrúhaných   jabĺk s cukrom a škoricou ,prikryjeme plátkami vianočky namočenej v pripravenom mlieku .Upečieme .Pokrájame na štvorce a pred podávaním posypeme práškovým cukrom .

Granadierský pochod s cviklou

 

Zemiaky       1kg
Cestoviny    0,40 kg
Cibula        0,10 kg
Soľ
Olej
Syr

Postup:   

Cibuľu očistíme, pokrájame na drobno, opražíme na oleji , pridáme červenú papriku, soľ a umyté, na kocky pokrájané zemiaky .Podlejeme vriacou vodou, dusíme .Cestoviny uvaríme vo vriacej osolenej vode scedíme, prepláchneme studenou vodou a pridáme k uduseným zemiakom. Premiešame. Porciu posypeme nastruhaným syrom

Podávame so sterilizovanou cviklou

Syrová nátierka s reďkovkou

Reďkovka 5ks
Syrokrém  1ks
Vajcia        1ks
Maslo        0,10g
Jogurt
Pažítka

Postup

Maslo vyšľaháme so syrom a jogurtom, pridáme očistenú postrúhanú reďkovku, pažítku a postrúhané natvrdo uvarené vajíčko.

Spolu vyšľaháme do peny.

Ozdobíme zeleninou.

Trhanec s višňami a ovocnou šťavou

Mlieko     1L
Olej
Soľ
Múka hladká   0,55  kg
Vajcia              5ks
Cukor kryštál
Hrozienka     0,10kg
Cukor vanilkový    2ks
Cukor práškový na posýpku
Kompót višňový  1ks

Postup:

V mlieku rozšľaháme žĺtka, soľ, múku, umyté hrozienka, všetko dobre rozmiešame.Cesto skypríme tuhým snehom z bielkov. Z pripravenej masy pečieme väčšie palacinky. Cesto upečieme z oboch strán.Upečené cesto pokrájame na kúsky. Pred podávaním poukladáme višne a polejeme šťavou z višní, posypeme práškovým cukrom .

 

Zelerová nátierka s jablkami