Tvarohová nátierka so zeleninou
2 ks natvrdo uvarené vajíčka
2ks mrkva
4 ks nastrúhaných kyslých uhoriek
1ks biely jogurt
100g zmäknutého masla
250g tvarohu
zelenina
Postup:
Všetky suroviny spolu zmiešame a dochutíme soľou.
Vajíčková nátierka so zeleninou
3 na tvrdo uvarené vajíčka
150 g zmäknutého masla
soľ
horčica
zelenina
Postup:
Vajíčka postrúhame, vymiešame s maslom, dochutíme soľou a horčicou a ozdobíme zeleninou.
Nátierka zeleninová letná
Maslo 0,250kg
Vajce 2ks
Paprika čerstvá 1/2ks
Paradajka 1ks
Jogurt biely 1ks
Cibuľa
Soľ
Postup:
Maslo vymiešame s postrúhanými , na tvrdo uvarenými vajíčkami , pridáme na jemno pokrájanú čerstvú papriku ,paradajky, cibuľu a biely jogurt .Dochutíme soľou a dobré vymiešame .
Ryba na prírodno, nové zemiaky s vňaťkou,cvikla
Rybie filé 1kg
Maslo 0,25kg
Citrón 2ks
Rasca
Korenie na rybu
Zemiaky
Petržlenová vňať
Postup:
Rybie filé osolíme, poukladáme do maslom vymasteného pekáča ,posypeme rascou a rybacím korením .Na každú porciu dáme maslo a upečieme .Povrch porcie pokvapkáme citrónom a ozdobíme citrónom
Zemiaky uvaríme do mäkka polejeme roztopeným maslom a premiešame s čerstvou petržlenovom vňaťou
Šalát cviklový s jablkami
Cviklu umyjeme ,uvaríme .Jablka očistíme .Uvarenú cviklu očistíme ,postrúhame ,pridáme postrúhane jablka a nálev z vody ,soli, cukru a citrónovej šťavy
Dobré premiešame .
Žemľovka s tvarohom a jablkami
Vianočka 1ks
Mlieko 1L
Tvaroh 0,50kg
Maslo 0,250kg
Jablka 5ks
Cukor práškový
Hrozienka 0,100kg
Cukor vanilkový
Postup:
Do teplého mlieka pridáme tretinu masla , tretinu rozšľahaných vajec ,tretinu cukru .Zo zvyšku masla ,cukru a žĺtkov vyšľaháme penu ,do ktorej zašľaháme prelisovaný tvaroh ,sneh z bielkov ,vanilku a hrozienka .Vianočku nakrájame ,namáčame v pripravenom mlieku a do maslom vymasteného pekáča uložíme vrstvu vianočky , vrstvu tvarohu ,vrstvu nastrúhaných jabĺk s cukrom a škoricou ,prikryjeme plátkami vianočky namočenej v pripravenom mlieku .Upečieme .Pokrájame na štvorce a pred podávaním posypeme práškovým cukrom .
Granadierský pochod s cviklou
Zemiaky 1kg
Cestoviny 0,40 kg
Cibula 0,10 kg
Soľ
Olej
Syr
Postup:
Cibuľu očistíme, pokrájame na drobno, opražíme na oleji , pridáme červenú papriku, soľ a umyté, na kocky pokrájané zemiaky .Podlejeme vriacou vodou, dusíme .Cestoviny uvaríme vo vriacej osolenej vode scedíme, prepláchneme studenou vodou a pridáme k uduseným zemiakom. Premiešame. Porciu posypeme nastruhaným syrom
Podávame so sterilizovanou cviklou
Syrová nátierka s reďkovkou
Reďkovka 5ks
Syrokrém 1ks
Vajcia 1ks
Maslo 0,10g
Jogurt
Pažítka
Postup
Maslo vyšľaháme so syrom a jogurtom, pridáme očistenú postrúhanú reďkovku, pažítku a postrúhané natvrdo uvarené vajíčko.
Spolu vyšľaháme do peny.
Ozdobíme zeleninou.
Trhanec s višňami a ovocnou šťavou
Mlieko 1L
Olej
Soľ
Múka hladká 0,55 kg
Vajcia 5ks
Cukor kryštál
Hrozienka 0,10kg
Cukor vanilkový 2ks
Cukor práškový na posýpku
Kompót višňový 1ks
Postup:
V mlieku rozšľaháme žĺtka, soľ, múku, umyté hrozienka, všetko dobre rozmiešame.Cesto skypríme tuhým snehom z bielkov. Z pripravenej masy pečieme väčšie palacinky. Cesto upečieme z oboch strán.Upečené cesto pokrájame na kúsky. Pred podávaním poukladáme višne a polejeme šťavou z višní, posypeme práškovým cukrom .
Zelerová nátierka s jablkami